Digitalisering av restauranglivet

Restauranglivet blir allt mer digitalt. Under förra året sågs en trend där majoriteten av snabbmatsrestauranger introducerade beställning via en digital skärm. Nu har allt fler hoppat på trenden, bl a kedjor som Pinchos, en tapasrestaurang där beställning sker via app på telefonen. Dessutom blir mat via beställning online allt mer utbredd, två sådana exempel är Foodora och Gastronaut. Vi har kollar närmre på det här med digitalisering av restauranglivet, även kallat “foodtech”.

Matappar och hemkörning

I de större nordiska städerna har digitaliseringen av restauranglivet fullkomligt exploderat de senaste åren. Matappar som Foodora, Ubereats och det lite mer nya konceptet Gastronaut har tagit skandinaverna med storm, men allra störst är fenomenet förmodligen i Sverige huvudstad. I Stockholm så har intresset för de sk matapparna ökat ordentligt det senaste året. Nu mer drivs flertalet utkörningsfirmor i Stockholm. Konceptet är enkelt. Du går in på hemsidan på dator, eller via app, och väljer från menyn. Här kan du välja på flertalet restauranger som valt att ansluta sig till firman. Du får sedan en beräknad leveranstid, och betalar online. På utsatt tid (ibland lite tidigare!) dyker din lunch eller middag upp vid dörren – smidigt!

Karma – en miljösmart lösning

En något nyare affärsidé är att ta till vara på överblivna rester som vanligen slängs på restaurangerna. Karma är namnet på tjänsten där restauranger vid dagens slut annonserar ut matlådor och annat som annars hade kastats. Detta är en oerhört smart lösning då det varje dag slängs kilovis med högkvalitativ mat i soporna. Att handla via Karma är dessutom billigt – en riktigt win-win situation, med andra ord!

Gastronaut – ett nytt sätt att äta

En annan revolutionerande produkt i foodtech-kategorin är appen Gastronaut. Via denna app kan du beställa hemlagade matlådor och måltider från en rad oberoende kockar Stockholm runt. När maten är klar, möter kocken själv upp dig på önskad destination. Totalt finns omkring 200 olika kockar anslutna till Gastronaut, alla med olika bakgrund. Idén med appen är att erbjuda innovativa lunchlösningar från världens alla hörn. I dagsläget finns mat från bl a Korea, Ungern, Pakistan, Grekland och Spanien.