Retro, en flört med gårdagen

Den moderna tolkningen av retro anspelar på dåtid, men inte alltför långt tillbaka. Det är decennierna 60-90-tal som är i fokus.

Med denna tidsaxel blir effevintage-retro-style-coffee-shop-background-vectorkten ett personligt igenkännande och folk kan relatera till att de faktiskt kommer ihåg former och mönster från sina egna yngre år.

De teman som förekommer är pixelerade illustrationer som liknar de tidiga videospelen. Enkla animationer och geometriska former med färger i breda block. Neonfärger och former som härmar neonljusens linjeföring.

Teknologiska teman inom retro-stilen visar datorer i äldre stil, kassettband, kassettbandspelare, skivspelare och bergsprängare.

De typsnitt som används liknar typsnitt för tidigare populära videospel, TV-eller filmer. Färgpalett med gult, orange och rött hänvisar till 70-tal.

Dessa teman hänför till en tidig period inom dataspel och grafik som var mer primitiv än det som följde.

De som känner en stark koppling till denna stil känner sig mest hemma i den och det är ett färgstarkt formspråk som lätt uppmärksammas och identifieras.

Dessutom är retro direkt riktad till en ålderskategori som är arbetsför och köpstark. Ett exempel är små barnsockor dekorerade med Pacman. Där är det tydligt att budskapet och igenkänningen inte är riktad mot bäraren, utan mot föräldrarna.

Att uppgradera produkter och att samtidigt ge dem ett utseende som är en flört med det förflutna är en lönsam idé. Ett exempel som sträcker sig bortom 70-talet är högteknologiska vitvaror med utseende av amerikansk raggarbil från femtiotalet, det vill säga med rundade former och förkromade, strömlinjeformade handtag. Lägg där till en metallisk logga i sluttande skrivstil i ett bekant typsnitt och konnotationen framstår mycket tydligt.

Ett annat exempel är att ha en modern ugn med yttre attribut som minner om gammelfarmors vedugn.

1994 presenterade Volkswagen en mycket uppmärksammad ny variant av den klassiska

skalbaggen, “the new Beetle”. Utsidan liknade i sina runda former originalet från 30-talet medan den tekniska grunden var baserad på en annan av deras bilar, den moderna Volkswagen Golf. Konceptet blev mycket populärt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *