Design, uppfinningar och förbättringar

En funktionell design har alltid varit förutsättningen för en god produkt. Objekt som vi ser som nödvändiga och självklara kan vara ett resultat av omsorgsfull planering i nfunctional-and-relaxing-bookshelf-design-by-atelier-010utid, eller vara en följd av intelligent tänkande någon gång i historiens begynnelse.

På listor över de viktigaste och smartaste uppfinningarna så brukar man finna en samling genuina snilleblixtar som knappt har något gemensamt med varandra. Det brukar vara exempel som tandborste, gem och flip-flopskor ihop med glödlampa, penicillin och en partikelaccelerator.

De tre sista är högteknologiska jämfört med de tre första, men eftersom det handlar om nödvändighet och användarvänlighet så klarar de första tre enkla objekten utan tvekan en jämförelse.

Förbättringar av en redan existerande produkt kan ha stort genomslag och ge betydande fördel för den lyckosamme patentinnehavaren. Att produkten kan ses som enkel och förbättringen ringa har ingen betydelse om det leder till god funktion och därmed säljbarhet.

Det finns många exempel:

Lösa anteckningsblad som for omkring på ett skrivbord blev betydligt mindre mobila och än mer uppskattade när de fick ett lager lim på sig och kunde fästas på rätt mappar.

Den gamla vanan att bära runt på sina tunga resväskor försvann när dessa utvecklade hjul och sedermera fick ett utdragbart handtag som gjorde att de elegant dras som små kärror.

Ytterligare ett enkelt exempel är läppstiftet som i början av förra seklet fick en hylsa med skruvmekanism, vilket gjorde det mer praktiskt.

Med nutidens produkter följer som regel de marknadsekonomiska lagarna, vilket innebär att varan måste marknadsföras, synas och uppmärksammas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *